Anders kör inte sopbil - han kör en värdetransport

Anders Sundström har jobbat med att hämta Eskilstunabornas avfall i 32 år. 

Bild på Anders Sundström.

”Yrket har förändrats under åren men friheten och den goda gemenskapen på min arbetsplats är sig lik!”

 

Anders Sundström, återvinningsarbetare/chaufför

Synen på yrket och sopor har förändrats

Anders började sin yrkesbana som chaufför inom återvinning direkt efter lumpen.
– Då fick man fortfarande släpa på tunga säckar, ofta från källarplan upp till sopbilarna. Man fick ta i och blev smutsig. Senare gick det över till att vi rullade kärl, men numera sköter våra fordon det mesta grovarbetet.

Han sitter i en ljus, fräsch förarhytt med bekvämligheter som micro, kylbox och bluetooth. På sidan av bilen står det ”Det här är inte en sopbil. Det är en värdetransport.” Idag ska bland annat Mesta, Borsökna och Hagnesta Hill besökas. Synen på själva avfallet har förändrats radikalt.
– Förr blandade vi ju i princip allt, både grovsopor och hushållssopor på ”tippen”. Men nu är våra bilar lastade med flera ton värdefullt material. Då var det insamling av sopor, nu är det behandling och återvinning som gäller. Allt har ju ett värde, men bara om det blir rätt sorterat. Där behöver vi kundernas hjälp, säger Anders med ett leende.

Eskilstunaborna är bra på att sortera

Han rattar vant bilen på smala villagator i Borsökna. Vänder på en femöring och vinkar till ett pensionärspar som dricker förmiddagskaffe i trädgården. Idag ska bruna trädgårdskärl hämtas.
– Trädgårdskärlen är till 99 procent korrekt sorterade. Visst kan någon råka slänga i en plastkruka, men annars är det väldigt bra gjort.

Även hushållsavfallet i de gröna kärlen är överlag väl sorterat. I de fall det krävs bättring på sorteringsfronten registreras det i systemet. Kunden får ett brev med information.
– De flesta gör som sagt ett strålande jobb med att sortera rätt. Och färgsortering är ju smart – enkelt, bekvämt och med effekt, som jag brukar säga. Sedan kommer nästa steg, att minska vårt avfall. Då behöver nog alla fundera, vad slänger jag och hur kan jag minska på det? Jag och min hustru tog tag i det där med matavfall för några år sedan. Vi bestämde oss helt enkelt – vi ska inte slänga någon mat i onödan. Och så blev det!

Så placerar du din soptunna

  • För att vi ska kunna göra ett bra jobb kan du hjälpa oss genom att se till att sopbilens arm hindersfritt kommer åt ditt kärl vid sophämtning.
  • Placera sopkärlet med öppningen utåt senast kl. 06.00 på hämtningsdagen.
  • Låt kärlet stå kvar på platsen tills det blivit tömt.
  • Klipp och röj från växtlighet runt kärlet.
  • Kärlet måste ha fritt från hinder minst 60 cm runt om och 4,5 m ovanför.
  • Skotta och sanda runt omkring kärlet vintertid.
Bild på Anders Sundström körandes en sopbil som precis tömmer en soptunna.

In bakom kulisserna med stadens hjältar

Möt fler medarbetare som får vardagen att fungera för invånarna och företagen i Eskilstuna och Strängnäs. 

Kirsi ger det bästa till våra företags- och fastighetskunder

Genom att erbjuda rätt tjänst och produkt ur vår produktportfölj ser Kirsi till att kunderna blir nöjda.

Katarina vill ge kunden det där lilla extra

Katarina möter och hjälper våra kunder och medarbetare dagligen i hennes roll som kundkommunikatör.

Jonas producerar drickvatten

Ett vattenverk måste fungera dygnet runt, årets alla dagar. En av dem som säkerställer detta är Jonas Lindberg, arbetsledare inom produktion på Vatten och avlopp.
Emma Göhle med medarbetare i bakgrunden.

Bli en vardagshjälte

För att våra två kommuner ska fungera i vardagen behövs just du med dina kunskaper och erfarenheter. Välkommen att vara en del av ett modernt bolag med schyssta och modiga kollegor.