Ett livsviktigt VA-jobb för Eskilstuna och Strängnäs invånare

Ett vattenverk måste fungera dygnet runt, årets alla dagar. En av dem som säkerställer detta är Jonas Lindberg, arbetsledare inom produktion på Vatten och avlopp.

”Att producera dricksvatten har blivit ett kall för mig”

 

Jonas Lindberg, arbetsledare inom produktion på Vatten och Avlopp

Bild på Jonas Lindberg

Vatten en del av Jonas liv

Fascinationen för vatten har alltid funnits i Jonas liv. Som 13-åring fick han sommarjobb på Hyndevads vattenverk. Så fort skola och militärtjänst var avklarade kom han tillbaka till en projektanställning, som snart övergick till en fast tjänst.
– Sedan dess har jag haft flera olika roller. Först reparatör, sedan maskinist, drifttekniker, driftansvarig och nu arbetsledare. Jag ser mig själv jobba här tills jag går i pension, säger han.
Och det kan man som besökare förstå, Hyndevad är en ovanligt vacker arbetsplats med naturskön utsikt.

Arbetsplatsens läge är en bonus

Precis som de flesta vattenverk ligger Hyndevad fint vid vattnet.
– Det är en bonus. Men det är förstås mer än så som gör att jag trivs. Jag känner ett stort ansvar. Det här vattenverket ska förse många med dricksvatten. Det ska alltid fungera. Vi är en tajt arbetsgrupp som hjälper varandra.

Att alltid ha tillgång till rent dricksvatten är en förutsättning för ett fungerande vardagsliv- och ett fungerande samhälle.

– Produktion av dricksvatten har blivit som ett kall i livet för mig. Det är svårt att tänka sig ett liv där det inte kommer rent vatten ur kranen, där det inte skulle gå att spola i toaletterna. Vattenverket måste fungera 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året

4 snabba med Jonas

1. Vad gör du på jobbet som arbetsledare inom produktion av vatten?
Jag håller ihop de trådar som krävs för att producera dricksvatten till god kvalitet och tillräcklig kapacitet.

2. Kontor eller fältjobb?
Halva tiden är jag ute i anläggningarna och halva bakom skrivbordet. Det är en perfekt mix.

3. Varför vatten?
Vatten har alltid fascinerat mig. När möjligheten gavs att få arbeta med denna värdefulla råvara så tog jag den. Utvecklingsmöjligheterna har gjort att jag trivts och stannat kvar. Jag lär mig något nytt varje dag.

4. Hur är det att jobba inom Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö (ESEM)?
Jag trivs på ESEM. Alla anställda arbetar för att Eskilstuna kommun ska vara bra att bo i. Vi anställda har stor möjlighet att utvecklas i våra roller och vara med att bestämma drift och utveckling av våra anläggningar och arbetssätt.

In bakom kulisserna med stadens hjältar

Möt fler medarbetare som får vardagen att fungera för invånarna och företagen i Eskilstuna och Strängnäs. 

Virve lotsar återvinnare

Ibland behövs lite hjälp på traven vid återvinningscentralerna. En av dem som lotsar rätt är Virve Sihvonen.

Therese bygger framtidens värmesystem

Examensjobbet ledde till en fast anställning. Nu arbetar Therese med att förse Eskilstuna och Strängnäs med fjärrvärme och bidra i arbetet med att bygga framtidens värmesystem.

Göran ser till att elnätet fungerar

Göran började jobba som elektriker inom ESEM 1982. Åren har gått snabbt och idag arbetar han som uppdragsledare och säkerställer elnätets funktion.
Ulrika Thorén med medarbetarna Emil Fritzell och Tony Roos i bakgrunden.

Bli en vardagshjälte

För att våra två kommuner ska fungera i vardagen behövs just du med dina kunskaper och erfarenheter. Välkommen att vara en del av ett modernt bolag med schyssta och modiga kollegor.