”Att få komma tillbaka och infinna sig i familjen igen är otroligt härligt”

Andreas Lindbloms resa inom ESEM, då EEM, inleddes när han var 15 år. När han hade arbetat 22 år inom verksamheten sökte han sig vidare, men kom tillbaka efter bara fem månader. ”Att säga att jag är nykär kanske är att ta i, men jag är väldigt glad över att vara tillbaka” säger han och skrattar.

ESEM-medarbetaren Andreas ler och kollar in i kameran.

”Även fast jag hade lämnat en gång så blev jag välkomnad med öppna armar. Att jag fick chansen att komma tillbaka visar på att våra kärnvärden speglas i allt vi gör."


Andreas Lindblom, projektledare inom Vatten och Avlopp.

Andreas första tjänst inom ESEM, då EEM, var som sommarjobbare på Mätarservice.
- Jag jobbade fyra somrar och gjorde min praktik på dåvarande Eskilstuna Energi & Miljö. När jag var 19 år blev jag erbjuden en tjänst inom vatten och avlopp (VA). Jag tackade ja och blev kvar, jag trivdes ju så bra här. Efter det har jag fått flera chanser att utvecklas och gjort min resa internt.

Idag har han ägnat nästan hälften av sitt liv åt verksamheten och ser tillbaka på sin minst sagt utvecklande resa.
- När jag under en tid hade arbetat inom olika roller på VA var det en arbetsledare inom VA-Distribution som slutade. Eftersom jag var yngst och kunde datorer bäst fick jag möjligheten att ta över ansvaret för den dagliga driften. Det som är så bra är att man tillåts att vara ny, man får stöd och support hela tiden.

Andreas blev kvar i sin roll som arbetsledare under sex år. Samtidigt växte hans intresse i att fortsätta att utvecklas som ledare. Han sökte därför till programmet Framtidens ledare och blev utvald till ESEMs kandidat. Men när coronapandemin slog till samtidigt som programmet skulle inledas spreds en oro hos Andreas.
- Att få inta en roll som ledare är ju otroligt roligt och jag är så tacksam över att jag fick möjligheten att gå programmet. Det var lite oroligt eftersom pandemin slog till samtidigt, men som tur är fortsatte allt och jag kunde genomföra den.

Efter programmet fick Andreas i samband med en omorganisation chansen att arbeta som gruppchef. Under två år arbetade han inom sin nya roll och blev så småningom nyfiken på andra arbetsgivare.
- Jag blev erbjuden en intressant tjänst av ett privatägt företag. Eftersom jag var nyfiken på fler nya utmaningar och ett större ansvar så tackade jag ja. Det var med blandade känslor som jag lämnade ESEM, det var inte lätt.

Återvände hem

Andreas ESEM-resa tog därmed ett kort uppehåll. Men han var snart tillbaka, denna gång i en för honom ny och spännande roll.
- Jag började sakna det jag har växt upp med. På ESEM får man stöd av kollegor och chefer, alla har dessutom samma målbild som man strävar efter. Det är verkligen något jag uppskattar. Jag hade turen att få komma tillbaka, så i december började jag min nya roll som projektledare på VA.

När Andreas vaknade upp för att återigen göra sin första arbetsdag på ESEM hade han en bra magkänsla. Här trivs han och vet att hans uppgifter är viktiga.
- Jag har många kollegor här som jag betraktar som nära vänner. Jag trivs också med att ha viktiga arbetsuppgifter, vatten är ju det viktigaste vi har. Även fast jag hade lämnat en gång så blev jag välkomnad med öppna armar. Att jag fick chansen att komma tillbaka visar på att våra kärnvärden speglas i allt vi gör, att infinna sig i familjen igen är otroligt härligt.

Nu ser Andreas fram emot nya utmaningar i sin roll som projektledare och framtiden ser ljus ut.
- Nu kommer jag ha mycket kontakt med kunder både i Eskilstuna och Strängnäs, förut har jag bara träffat de i Eskilstuna. Det ser jag fram emot! Eftersom jag har mycket till godo från tidigare roller så tror jag att jag har en inblick i vad som behövs. Vi får se vilka utmaningar jag stöter på. Men nu är jag här för att stanna!

Vad är Framtidens ledare?

Framtidens ledare är ett chefstraineeprogram av Eskilstuna kommunkoncern. Programmet är till för medarbetare som är intresserade av att någon gång arbeta inom en chefsroll. Varje år väljs en kandidat från ESEM utifrån de ansökningar som har skickats in. Tillsammans med andra kandidater från kommunens olika verksamheter genomförs programmet under ett års tid.

För att söka till programmet ska medarbetaren…

…ha minst fyra års arbetslivserfarenhet.

…ha jobbat i Eskilstuna kommunkoncern minst ett år.

…ha en tillsvidareanställning.

…inte arbeta som chef idag.

Bild på studenter som sitter vid ett bord med datorer framför sig

In bakom kulisserna med stadens hjältar

Möt fler medarbetare som får vardagen att fungera för invånarna och företagen i Eskilstuna och Strängnäs. 

Åsa ser till att kraftvärmeverket fungerar

Efter två år på annat håll återvände Åsa Johansson till oss - och till samma avdelning som hon praktiserat på under sin utbildning.

Pontus får det bästa av två världar

Pontus Netzell är industridoktoranden som har ena foten inom Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö – och andra foten på Mälardalens Universitet.

Virve lotsar återvinnare

Ibland behövs lite hjälp på traven vid återvinningscentralerna. En av dem som lotsar rätt är Virve Sihvonen.
Ulrika Thoren med medarbetare i bakgrunden.

Bli en vardagshjälte

För att våra två kommuner ska fungera i vardagen behövs just du med dina kunskaper och erfarenheter. Välkommen att vara en del av ett modernt bolag med schyssta och modiga kollegor.