Som industridoktorand får Pontus det bästa av två världar

- Jag är en sådan som gillar att klippa gräsmattan, för då ser jag resultatet direkt. Samtidigt vill jag hela tiden lära mig mer och nytt, för att utveckla och förbättra.
Det säger Pontus Netzell, 31 år, som nu har landat som industridoktorand inom affärsområdena Energi och Elnät på Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö. 

”Här finns den perfekta kombinationen med en fot på universitetet och en inom energibranschen.


Pontus Netzell, industridoktorand inom affärsområdena Energi och Elnät.

Han är uppvuxen i Eskilstuna, ”med almanackan från Eskilstuna Energi och Miljö i köket och kraftvärmeverkets skorsten någonstans i bakgrunden”.

Efter utbildningen till energiingenjör på dåvarande MDH i Västerås, började Pontus Netzell att jobba.  
- Jag trivdes bra på mina arbetsplatser inom teknikbranschen, men kunde inte riktigt slita mig från skolan. Jag återvände och pluggade en Masterutbildning. Fick nytt jobb när jag var klar – men saknade återigen diskussionerna och suget efter kunskap som finns på högskolan. När en av mina tidigare professorer tipsade om att Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö sökte en industridoktorand så skickade jag in en ansökan direkt – där fanns ju den perfekta kombinationen med en fot på universitetet och en inom energibranschen, säger han.

Ett sätt att bidra

Viljan att bidra till ett fungerande lokalsamhälle var också en faktor som lockade Pontus till just Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö.
- Det är en schysst arbetsgivare som ligger i innovativ framkant. Jag tänker främst på de färgade påsarna och ReTuna Återbruksgalleria. Alla som jobbar inom ESEM är kraften som gör att den samhällskritiska verksamheten snurrar. Vi får inte ”faila”, det alternativet finns inte. Här har jag goda chanser att förbättra miljösituationen i närheten och faktiskt se resultat, för mina barn och för vår framtid.

I uppdraget ingår att undersöka hur utmaningen som finns inom energiförsörjningsområdet kan tacklas. Pontus forskning kommer att handla om modellbyggning med hjälp av artificiell intelligens, styrning och optimering av värme- och elproduktion.  
- En doktorandtjänst är formbar och forskningsfrågorna kommer att ändras med tiden. Det är viktigt att det jag gör kommer till nytta. Detta är ett samarbete mellan forskarskolan IndTech och MDU. Inom IndTech ingår flera företag som siktar på AI, optimering och styrning.  

Höga ambitioner

Som industridoktorand är Pontus anställd inom Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö under fem år. Ambitionerna för framtiden är höga. 
- Jag vill fortsätta att förändra det jag kan - så att det blir ännu bättre. Egentligen handlar det ju om att rädda världen, men det börjar här på min bakgård. Målet är att den ska bli en bättre plats för våra barn. 

In bakom kulisserna med stadens hjältar

Möt fler medarbetare som får vardagen att fungera för invånarna och företagen i Eskilstuna och Strängnäs. 

Kirsi ger det bästa till våra företags- och fastighetskunder

Genom att erbjuda rätt tjänst och produkt ur vår produktportfölj ser Kirsi till att kunderna blir nöjda.

Therese bygger framtidens värmesystem

Examensjobbet ledde till en fast anställning. Nu arbetar Therese med att förse Eskilstuna och Strängnäs med fjärrvärme och bidra i arbetet med att bygga framtidens värmesystem.

Jonas producerar drickvatten

Ett vattenverk måste fungera dygnet runt, årets alla dagar. En av dem som säkerställer detta är Jonas Lindberg, arbetsledare inom produktion på Vatten och avlopp.
Jin Ezzidin med kollega i bakgrunden.

Bli en vardagshjälte

För att våra två kommuner ska fungera i vardagen behövs just du med dina kunskaper och erfarenheter. Välkommen att vara en del av ett modernt bolag med schyssta och modiga kollegor.