”Det är en öppen och bekväm arbetsplats där alla är lika mycket värda”

Att vara en del av ESEM är att vara del av en dynamisk arbetsmiljö där IT möter energi- och miljöbranschen. Förvaltningsledaren Linnéa Hällnäs och It-teknikern Robin Dahlstedt förklarar hur ESEM inte bara är en arbetsplats, utan en plattform för personlig och professionell utveckling.

Vi har en väldigt familjär stämning här, så att träffa kollegor från andra delar av verksamheten är alltid lite extra roligt


Linnéa Hällnäs, förvaltningsledare på IT-avdelningen

Porträtt på ESEM-medarbetaren Linnéa Hällnäs

IT-avdelningen är för ESEM en viktig funktion som spelar en central roll i företagets verksamhet såväl som hela Eskilstuna kommunkoncern. På så sätt är medarbetarna på IT-avdelningen inte bara med i utvecklingen av ESEM, utan även de andra kommunägda företagen.
- Tillsammans ansvarar vi för support och drift av de IT-system vi har inom ESEM, men också utveckling och förvaltning av infrastrukturen för de andra kommunföretagen. Att jobba inom IT innebär att ha en strategisk roll, att bidra med kunskap och tekniska lösningar för att stötta verksamheten. Vi får dessutom vara med att utveckla avdelningen och därmed delar av verksamheten, säger Linnéa Hällnäs med ett leende.

Till skillnad från många andra områden som eftersträvar att i allra högsta grad vara synliga för kunder, strävar IT efter motsatsen. För Robin Dahlstedt är möjligheten att bidra till samhället och kunderna bakom kulisserna något av det bästa med jobbet.
- Vi arbetar som möjliggörare och förvaltar system som används internt för att våra olika tjänster ska kunna levereras till kunderna. Men att vi på IT-avdelningen många gånger är inblandade på ett eller annat sätt när något når våra kunder är det nog inte så många som reflekterar över. Det arbete vi gör är helt enkelt inget som slutkunden kan se eller ta på, och det är ju bra för då vet vi att allt fungerar som det ska, säger Robin skrattande.

För att den sömlösa leveransen till kund ska fungera krävs det att avdelningen har ett nära samarbete med företagets övriga avdelningar och affärsområden.
- I min roll som förvaltningsledare är jag delaktig i många intressanta och spännande projekt som del av utvecklingsarbetet. Då är det fundamentalt att ha kontakt med andra delar av verksamheten och föra konstanta dialoger. Vi har ju dessutom en väldigt familjär stämning här, så att träffa kollegor från andra delar av verksamheten är alltid lite extra roligt, säger Linnéa.

Det aktiva medarbetarskapet engagerar och motiverar

Utöver att varje dag stötta samhället och kunder med vardagsnyttiga tjänster är ESEMs alla medarbetare delaktiga i att tillsammans forma en trygg och positiv arbetsplats. Därför är IT-avdelningen en av många avdelningar som arbetar med det aktiva medarbetarskapet. 
- Här är det en självklarhet att jag som medarbetare ska få vara med och påverka mitt arbete och min arbetsplats. Vi är inkluderade i allt från förbättringsförslag på arbetssätt till större beslut och ändringar där alla får tycka till och uttrycka sina åsikter. Det låter klyschigt att säga att det är en öppen och bekväm arbetsplats där alla är lika mycket värda, men så är det faktiskt, säger Robin.

ESEM-medarbetaren Robin sitter vid ett bord och har en dator framför sig.

”Det låter klyschigt att säga att det är en öppen och bekväm arbetsplats där alla är lika mycket värda, men så är det faktiskt


Robin Dahlstedt, IT-tekniker på IT-avdelningen

In bakom kulisserna med stadens hjältar

Möt fler medarbetare som får vardagen att fungera för invånarna och företagen i Eskilstuna och Strängnäs. 

George drömde om att jobba på ESEM

Efter att ha studerat till tekniker och elektriker hade han det tydliga målet att någon dag vara anställd på ESEM. Så när företaget la ut en annons för att anställa en ny elektriker var han snabb med att söka.

Anna-Åsa har sitt fokus på kompetensförsörjning

Som affärsområdeschef för Elnät ansvarar Anna-Åsa Hellström för att helheten ska fungera. Just nu ligger fokuset lite extra på den kompetensförsörjningsfråga som hela energi-Sverige står inför.

Virve lotsar återvinnare

Ibland behövs lite hjälp på traven vid återvinningscentralerna. En av dem som lotsar rätt är Virve Sihvonen.
Anna Calo med medarbetare i bakgrunden.

Bli en vardagshjälte

För att våra två kommuner ska fungera i vardagen behövs just du med dina kunskaper och erfarenheter. Välkommen att vara en del av ett modernt bolag med schyssta och modiga kollegor.