”Vi har lärt oss mycket och samtidigt fått en bra start på våra karriärer”

Efter två praktikperioder som projektör inom affärsområdet Elnät gick Simon Szakal över till fast anställning i slutet av 2019. Nästan fyra år senare, vårterminen 2023, gick Simon själv in i rollen som handledare för praktikanten Simon Österholm. I dagsläget arbetar de som kollegor och delar en positiv bild av deras två erfarenheter av praktik på ESEM.

”Jag antecknade mycket och kunde sitta i efterhand och läsa på om vad jag skrivit, det gjorde att jag också lärde mig snabbt. När man dessutom får beröm för det arbete man gör är det riktigt roligt!


Simon Österholm, projektör inom Elnät.

De har inte bara namnen gemensamt, Simon och Simon har båda gått yrkeshögskoleutbildningen elkraftsingenjör. Till slut hamnade båda dessutom i Eskilstuna och på ESEM, trots att de studerade på två olika orter. För Simon Szakal som läste utbildningen i Arboga var ESEM närvarande redan när hans studier inleddes, detta eftersom ESEM är en av flera samarbetspartners för ortens yrkeshögskola.

Att söka sig till ESEM var ett självklart val även för Simon Österholm. Han både pluggade och bodde i Västerås, men lagom till hans praktik hade han flyttat till Eskilstuna. 
- När jag letade efter en praktikplats i Eskilstuna var ESEM givet, det är ett stort och lokalt företag med verksamheter som passar den utbildning som jag läser. Min första praktikperiod under hösten 2022 gjorde jag på driftavdelningen, men det var i år som jag kom till projektavdelningen och gjorde min praktik som projektör. 

I början av april gick Simon Österholm över till en fast anställning och handledaren Simon Szakal blev i stället hans kollega. De har båda gjort resan från praktikant till fast anställd och bevisar att en väl genomförd praktik kan gynna både studenten och verksamheten.
- Jag tror att jag blev erbjuden en anställning eftersom jag visade framfötterna och ställde frågor under praktiken. Personkemin var också bra med gänget, de var väldigt välkomnande och gav mycket beröm för det arbete jag gjorde. 

Simon Österholm håller med och fortsätter.
- Det är absolut viktigt att vara nyfiken och intresserad! Jag antecknade mycket och kunde sitta i efterhand och läsa på om vad jag skrivit, det gjorde att jag också lärde mig snabbt. När man dessutom får beröm för det arbete man gör är det riktigt roligt! 

En framtid med spännande möjligheter

Vad gäller deras framtid inom företaget är de båda mer än nöjda med deras nuvarande situation. Simon Szakal trivs väldigt bra med det omväxlande arbetet och har inga tankar på att lämna den roll som han har arbetat inom under de senaste fyra åren. 
- Här finns ändå en möjlighet att utvecklas och byta riktning om man vill det, det finns dessutom bra utbildningsmöjligheter. Men jag trivs med att jobba som projektör och har inga andra mål än att fortsätta att utvecklas inom rollen. 

För Simon Österholm ser det lite annorlunda ut. Det var bara i april som han påbörjade sin anställning, men samtidigt kombinerar han tiden med sin praktik för att ta examen i sommar. 
- Jag har precis inlett min anställning och ser framför mig att jag ska fortsätta att lära mig om yrket, branschen och företaget. Det är tryggt att vara här eftersom man också vet att det finns en hel del utvecklingsmöjligheter. Det ska bli spännande att börja arbeta mer självständigt, även fast jag fortfarande är delvis praktikant till och med sommaren.

Avslutningsvis diskuterar Simon och Simon sina positiva erfarenheter av att praktisera på ESEM och rekommenderar andra blivande praktikanter att söka sig till verksamheten!

Gör din praktik hos oss!

På ESEM tar vi alltid emot praktikansökningar från studenter och personer som ingår i arbetsmarknadsprogram. Praktik kan göras inom något av våra affärsområden där varje praktikant blir tilldelad en handledare som stöttar och vägleder praktikanten under perioden. Vill du söka praktik hos oss? Läs mer och skicka in din ansökan genom formuläret här.

In bakom kulisserna med stadens hjältar

Möt fler medarbetare som får vardagen att fungera för invånarna och företagen i Eskilstuna och Strängnäs. 

David gick från hantverkare till upphandlare

2021 började David som studentmedarbetare här hos oss. Nu är han en engagerad och driven upphandlare med en fast anställning.

Andreas valde ESEM igen

Andreas Lindblom arbetade inom ESEM i 22 år innan han bestämde sig för att söka sig vidare. Efter bara fem månader återvände han, denna gång som projektledare.

Freddie utmanar sig själv dagligen

Från 150-projektet till fastanställd. I år har Freddie Allert arbetat som driftoperatör vid den optiska färgsorteringen i sex år.
Anna Calo med medarbetare i bakgrunden.

Bli en vardagshjälte

För att våra två kommuner ska fungera i vardagen behövs just du med dina kunskaper och erfarenheter. Välkommen att vara en del av ett modernt bolag med schyssta och modiga kollegor.