”Kollegorna gör det roligt och lätt att jobba”

Underbara kollegor, ett härligt arbetsklimat och ett arbete där det aldrig går att veta vad som ska hända när man går till jobbet på morgonen. Det tycker Åsa Johansson är det bästa med att jobba som styr- och reglertekniker.

”Det är det som är det bästa med mitt jobb, den här blandningen av att aldrig riktigt veta vad som kommer att hända när jag går till jobbet, att jag hela tiden lär mig nya saker och att teamet på min avdelning är så bra.”


Åsa Johansson, styr- och reglertekniker inom Energi.

Åsa började jobba som styr- och reglertekniker på ESEM för 1,5 år sedan, men hennes resa på ESEM började långt innan det.
− När jag pluggade till automationsingenjör gjorde jag min praktik på ESEM, faktiskt på den avdelning där jag jobbar nu, säger Åsa.

Efter utbildningen jobbade hon som konsult i Stockholm i två år. När hon såg att det fanns en jobböppning hos oss på ESEM sökte hon jobbet med en gång.
− Det har jag aldrig ångrat. Det var skönt att komma tillbaka till en plats där jag redan kände alla. Kollegorna gör det roligt att komma till jobbet, och då blir det väldigt lätt att jobba. Teamet på avdelningen är verkligen kanon.

Det gäller att ligga steget före

Det är Åsa och hennes team som ser till att kraftvärmeverket i Eskilstuna fungerar som det ska. En stor del av arbetet handlar om den programmering som styr automatiseringen av kraftvärmeverket. Det är ett gediget arbete bakom kulisserna som ser till att pumpar och ventiler startas och öppnas som de ska. Lika viktigt som programmeringen är att kunna agera snabbt och lösa problem om något går fel.
− Jobbar jag med ett projekt sitter jag oftast framför datorn och skriver kod. Men när kollegorna på drift ringer och säger att något är fel måste vi genast börja felsöka och lösa problemet. Helst ska vi ha en lösning och reservdelar klara redan innan något händer, så det gäller att tänka i förväg och planera. I morse hade vi problem med ett elfilter, och det har vi redan fixat nu. Det är det som är det bästa med mitt jobb, den här blandningen av att aldrig riktigt veta vad som kommer att hända när jag går till jobbet, att jag hela tiden lär mig nya saker och att teamet på min avdelning är så bra. Vi löser allt tillsammans. Det ger en bra känsla i kroppen.

Så fungerar kraftvärmeverket

  • Kraftvärmeverket i Eskilstuna fyller två funktioner – att värma upp villor och fastigheter och att göra el.
  • Spillrester från skogsindustrin transporteras till kraftvärmeverket och bränns. Värmen i rökgaserna som bildas vid förbränningen får vatten i en jättelik behållare att koka och bli till ånga.
  • Ångan driver en turbin, som i sin tur driver en elgenerator som alstrar elström. Värmen som är kvar i ångan används sedan till att värma fjärrvärmesystemets vatten.

 

In bakom kulisserna med stadens hjältar

Möt fler medarbetare som får vardagen att fungera för invånarna och företagen i Eskilstuna och Strängnäs. 

Jonas producerar drickvatten

Ett vattenverk måste fungera dygnet runt, årets alla dagar. En av dem som säkerställer detta är Jonas Lindberg, arbetsledare inom produktion på Vatten och avlopp.

Pontus får det bästa av två världar

Pontus Netzell är industridoktoranden som har ena foten inom Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö – och andra foten på Mälardalens Universitet.

Virve lotsar återvinnare

Ibland behövs lite hjälp på traven vid återvinningscentralerna. En av dem som lotsar rätt är Virve Sihvonen.
Maria Styrlander med en medarbetare i bakgrunden på en återvinningscentral.

Bli en vardagshjälte

För att våra två kommuner ska fungera i vardagen behövs just du med dina kunskaper och erfarenheter. Välkommen att vara en del av ett modernt bolag med schyssta och modiga kollegor.