Strålande utsikter

Elnätet är en av samhällets viktigaste byggstenar. En av dem som ser till att det fungerar är Johan Törnberg, eldistributionstekniker.

Bild på Johan Törnberg, eldistributionstekniker

”Ena dagen löser vi snabba problem,
nästa dag påbörjar vi ett längre projekt
som nyanslutningar av villor.”

 

Johan Törnberg, eldistributionstekniker

Johan började arbeta på SEVAB redan 2007.

– Jag bor i Strängnäs och gillar närheten på flera sätt. Jag jobbar på hemmaplan, har lokalkännedom och känner stort ansvar för mitt område. Jag bor ju här, då gäller det att sköta sig, säger han och skrattar.

Elnätet - en viktig del i omställningen till det hållbara samhället

Elnätet är inne i  en spännande utvecklingsfas. Omställningen till ett mer hållbart samhälle innebär bland annat elektrifiering av fordon och industri. Samtidigt använder vi allt fler kraftkällor som är väderberoende, som sol- och vindkraft. Det ställer höga krav på elnätets funktion.

– Så är det, vi som jobbar inom elnät behövs! Både för att lösa problem här och nu, men också för att utveckla nätet. Det betyder att jobben är trygga.

Johan jobbar i ett team med fem kollegor. De är sammansvetsade och har kul ihop.

– Det är förstås en stor del av trivseln, att jag gillar mina kollegor. I gruppen finns både vi som jobbat länge inom bolaget och ett par nya.

Problemlösning är en rolig del av rollen som eldistributionstekniker

– Ena dagen löser vi snabba problem, nästa dag påbörjar vi ett längre projekt som nyanslutningar av villor. Men allra roligast är det när man kan hjälpa kunder som fått strömavbrott och ser hur lättade och glada de blir när felet är åtgärdat. De dagarna är man uppskattad och får agera räddare i nöden. Jag vet ju själv hur viktigt det är att ha el hemma för att livet ska fungera, säger Johan.

Blir det 14 år till inom ESEM?

– Det vågar jag inte svara tvärsäkert på. Men det är en bra arbetsplats. Många stannar länge eftersom det finns goda chanser att vidareutvecklas, både i sin roll och inom organisationen. Jag kan verkligen rekommendera fler att söka sig till ESEM, säger Johan.

Hur blir jag eldistributionstekniker?

Grundutbildning

Du behöver en stadig grund inom ellära om du ska jobba som eldistributionstekniker. Vägen dit kan vara att plugga elprogrammet på gymnasienivå.

Vidareutbildning

När du har grunden behöver du även lägga på en vidareutbildning. Den gör att du specialiserar dig till just eldistributionstekniker.

Bild på Johan Törnberg klättrandes i elstolpe

In bakom kulisserna med stadens hjältar

Möt fler medarbetare som får vardagen att fungera för invånarna och företagen i Eskilstuna och Strängnäs. 

Kirsi ger det bästa till våra företags- och fastighetskunder

Genom att erbjuda rätt tjänst och produkt ur vår produktportfölj ser Kirsi till att kunderna blir nöjda.

Therese bygger framtidens värmesystem

Examensjobbet ledde till en fast anställning. Nu arbetar Therese med att förse Eskilstuna och Strängnäs med fjärrvärme och bidra i arbetet med att bygga framtidens värmesystem.

Jonas producerar drickvatten

Ett vattenverk måste fungera dygnet runt, årets alla dagar. En av dem som säkerställer detta är Jonas Lindberg, arbetsledare inom produktion på Vatten och avlopp.
Jin Ezzidin med kollega i bakgrunden.

Bli en vardagshjälte

För att våra två kommuner ska fungera i vardagen behövs just du med dina kunskaper och erfarenheter. Välkommen att vara en del av ett modernt bolag med schyssta och modiga kollegor.