”Vi hjälper till med energiomställningen”

Med elnät som inte är byggda för de nya krav som energiomställningen innebär, står hela energi-Sverige inför en omfattande omställning. Anna-Åsa, affärsområdeschef Elnät, berättar om hur ESEM möter både energiomställningen och de kompetensförsörjningsproblem som branschen står inför.

ESEM-medarbetaren Anna-Åsa står utomhus.

”Vi har utvecklat bra stöd för vårt dagliga arbete, något som framför allt bidrar till ett stabilt och driftsäkert elnät


Anna-Åsa Hellström, affärsområdeschef Elnät

Inom affärsområdet Elnät eftersträvar alla samma sak, ett nät som håller måttet. Som affärsområdeschef ansvarar Anna-Åsa Hellström för att helheten ska fungera.
- Mitt jobb är att se till att vi har samma målbild över vart vi vill och att vi balanserar det som är viktigt idag med långsiktiga frågor. En viktig del av ledarskapet är också att se till att medarbetarna trivs och ges förutsättningar för att både jobba effektivt och själva utvecklas. 

Som chef har hon också förmånen att på nära håll följa det arbete som ger resultat i realtid hos kunderna.
- Tack vare fantastiska medarbetare som är öppna för ny teknik och nya arbetssätt ligger vi långt fram med digitalisering. Vi har utvecklat bra stöd för vårt dagliga arbete, något som framför allt bidrar till ett stabilt och driftsäkert elnät. För kunderna innebär det väldigt få strömavbrott som vi kan avhjälpa snabbt, ett resultat vi är väldigt nöjda med.

För att upprätthålla det goda resultatet står nu energiomställningen i stort fokus. Det innebär ett arbete med att anpassa näten efter nya förutsättningar.
- Energiomställningen förändrar kraftsystemet i grunden. Allt fler köper elbilar och installerar solceller, det är väldigt positivt men ställer också nya krav på nätet. Därför bygger vi nu ut och bygger om vårt nät för att göra det möjligt för våra kunder att ställa om.

Stort fokus på kompetensförsörjning

För att klara av drift, underhåll och utbyggnad av nätet krävs rätt kompetenser, erfarenheter och stort fokus på kompetensförsörjning. Något som idag är en utmaning för Sveriges energibransch.
- Med målet att fler ska söka sig till branschen jobbar vi med att göra tröskeln in lägre. Då kan vi rekrytera från andra branscher och ge medarbetaren möjlighet att utvecklas hos oss. Här krävs det att alla i branschen hjälps åt för att lösa de kompetensförsörjningsproblem vi står inför.

Du är värd bra förmåner!

Livskvalitet. Hos oss får du arbetstidsförkortning för att kunna anpassa ditt arbete efter privatliv. Är du förälder finns dessutom ytterligare förmåner såsom föräldrapenningtillägg.

Trygghet. Som anställd på ESEM ska du känna dig trygg på jobbet, hemma och senare i livet. Vi betalar bland annat tjänstepension och sjukpenningtillägg om du blir långvarigt sjuk.

Hälsa. Vi värnar om att våra medarbetare ska må bra, både i kropp och sinne. Därför har våra medarbetare möjlighet att nyttja friskvårdsbidrag, friskvårdstimme och samtalsstöd. Självklart har alla anställda fri tillgång till gymmen på våra anläggningar.

Vardagslyx. Sätt guldkant på vardagen genom att leasa en miljöbil och ladda bilen under arbetstid. Många av våra medarbetare har möjlighet att nyttja flextid och kan delvis jobba hemifrån.

Bli del av en modern arbetsplats! Klicka här för att komma till våra lediga tjänster.

In bakom kulisserna med stadens hjältar

Möt fler medarbetare som får vardagen att fungera för invånarna och företagen i Eskilstuna och Strängnäs. 

George drömde om att jobba på ESEM

Efter att ha studerat till tekniker och elektriker hade han det tydliga målet att någon dag vara anställd på ESEM. Så när företaget la ut en annons för att anställa en ny elektriker var han snabb med att söka.

Sandra gick från kundkommunikatör till HR-utvecklare

Hon tog chansen och sökte tjänsten som HR-koordinator efter två år som kundkommunikatör. Efter en gedigen utvecklingsresa är Sandra Körner idag en av ESEMs HR-utvecklare.

Virve lotsar återvinnare

Ibland behövs lite hjälp på traven vid återvinningscentralerna. En av dem som lotsar rätt är Virve Sihvonen.
Anna Calo med medarbetare i bakgrunden.

Bli en vardagshjälte

För att våra två kommuner ska fungera i vardagen behövs just du med dina kunskaper och erfarenheter. Välkommen att vara en del av ett modernt bolag med schyssta och modiga kollegor.