Examensarbete på ESEM

På den här sidan har vi samlat förslag på exjobb som vi vill skriva tillsammans med dig. Välkommen till ESEM och energibranschen - en framtidsbransch! 

Elnät

Jin Ezzidin i motljus iklädd skyddshjälm.

Elnät: Beräkning av påverkan från solcells- och batterianläggningar

Framtagning av PSCAD modell för beräkning av påverkan från solcellsanläggningar och batterianläggningar som implementerar i närhet av befintliga fördelnings-, mottagnings- och nätstationer. En generell modell ska tas fram för att kunna användas med ändringar av parametrar och inställningar. Modellen ska utformas och testas mot en enklare Excel-modell som ska tas fram.

Kontaktperson: Jerker Norberg, jerker.norberg@esem.se

Elnät: Livscykelkostnad baserat på förlustutvärdering för val av elnätsmateriel

Framtagande av mall för rätt val av dimensionerande kablar och transformatorer i våra investeringsprojekt baserat på initiala investeringskostnader och tekniska fördelar samt förluster under materielens totala livslängd. Framtagning av ekonomisk och teknisk mall efter utredning av aktuella material och komponenter som används i elnätsutformning idag och framtiden. Utredning skall visa vilka fördelar och nackdelar de olika materialvalen ger på lång sikt.

Kontaktperson: Jerker Norberg, jerker.norberg@esem.se

Benjamin Eriksson framför arbetsfordon.

Elnät: Elnätsmaterialens valmöjligheter för tekniska och dess miljöpåverkans synpunkt

Utredning av olika tekniska materialval inom elnät och vilken miljöpåverkan dessa val har samt vilka val som kommer innebära bästa tekniska val och minst miljöpåverkan. Framtagande av mall för rätt val av teknisk lösning efter utredning av aktuella material och komponenter som används i elnätsutformning idag och framtiden. Utredning skall visa vilka fördelar och nackdelar de olika materialvalen ger på lång sikt både för miljöpåverkan samt teknisk utformning av framtida elnät.

Kontaktperson: Jerker Norberg, jerker.norberg@esem.se

Vatten och avlopp

VA: Optimera driften i pumpstationer

I verksamheten finns många pumpar som ser till att avloppsvattnet kommer till reningsverket. Vilka metoder finns det för att optimera driften och spara energi på avloppssystemet? Går det att effektoptimera driften så att elnätet inte belastas i onödan?

Kontaktperson: Robert Engström, Robert.Engstrom@esem.se

Emil Fritzell med medarbetare i bakgrunden.

VA: Läckage på dricksvattenledningsnätet

Eskilstunas dricksvattenledningsnätet är långt och ser till att rent dricksvatten kommer fram till invånarna i Eskilstuna. På vilka sätt kan vi kostnadseffektivt hitta och minska läckage på dricksvattenledningsnätet med ökat stöd av digitalisering?

Kontaktperson: Martin Linse, martin.linse@esem.se

Jin Ezzidin med kollega i bakgrunden.

VA: Klimatneutral VA-bransch

Tillgången till friskt dricksvatten och rening av avlopp är en självklar del av ett hållbart samhälle. Att säkerställa en hållbar förvaltning av och tillgång till vatten och sanitet för alla är också ett av FN:s globala mål för hållbar utveckling. Klimatförändringarna, som påverkar både infrastruktur och anläggningar, utmanar VA-verksamheten samtidigt som de också kräver att vi tar ett större ansvar. Förändrade vattennivåer, kraftiga skyfall och perioder av torka är numera en del av vår verklighet. Beslutade mål för klimat är att verksamheten ska vara klimatneutral 2040 (Strängnäs kommun) respektive klimatpositiv 2045 (Eskilstuna kommun). För att möta krav och förväntningar behöver vi få en tydligare bild av VA-verksamhetens totala klimatavtryck samt lämpliga åtgärder för att minska detta.

Förslag på inriktning:

  • Hållbar och cirkulär VA
  • Klimatberäkningar som underlag för rätt prioriteringar av effektiva förbättringsåtgärder
  • Omvärlden – benchmarking och samverkansmöjligheter

Kontaktperson: Anna Lundell Ekwall, anna.lundellekwall@esem.se

VA: Inventering av sprinklerkunder

I Eskilstuna och Strängnäs finns kunder med anslutna sprinkler för brandbekämpning. Bolaget har ett behov av att inventera dessa sprinkleranslutningar, som är anslutna till dricksvattennätet: antal, flödesuttag av dricksvatten, avtal och fakturering.

Kontaktperson: Anna Calo, anna.calo@esem.se

Energi

ESEM-medarbetarna Anne Sarsten, Maria Styrlander och Arnol Palacio Abrell.

Energi: Kartlägga och utveckla kalkylmodell för Eskilstunas fjärrvärme, närvärme och fjärrkylanät

Den pågående omställningen till ett samhälle med mer elintensiva verksamheter och ökat totalt energibehov, innebär allt större krav på flexibilitet och en systematisk samsyn i energisystemet. Detta förslag omfattar en kartläggning av vår befintliga produktionspark med tillhörande nät och att utveckla modell för kalkyler och uppföljning. Vi önskar även inkludera tillgänglig restvärme i vårt närområde.

Kontaktperson: Lotta Lejdberg, lotta.lejdberg@esem.se

Om ESEM

Hos oss finns ett starkt engagemang för varje uppdrag, dessutom både vilja och förmåga att leda utvecklingen inom energi och miljö.

Förmåner

Som arbetsgivare vill vi såklart underlätta våra medarbetares vardag. Därför vill vi ge dig en stimulerande och trivsam arbetsplats, som fungerar med livet i övrigt.