”Ett tryggt sommarjobb på en bra arbetsplats med stark sammanhållning”

Varje sommar förstärks Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö (ESEM) med omkring 30 sommarjobbare som hjälper till att hålla i gång verksamheten under semestertider. En av årets sommarjobbare var Oskar Berg, en heltidsstudent som ägnade delar av sin lediga sommar åt sommarjobb på ESEM.

ESEM-medarbetaren Emma står och pratar med en person.

”Alla våra sommarjobbare går en introduktion som anpassats till dem. De får bland annat lära sig vad kollektivavtal innebär, om lön och semesterersättning och säkerhet i arbetet.


Emma Göhle, HR-koordinator

I början av 2023 kunde ungdomar mellan 16 och 20 år skicka in sina ansökningar om att bli en av årets ungefär 30 sommarjobbare på ESEM. Så småningom blev Oskar Berg, 19 år, uppringd och erbjuden att sommarjobba inom affärsområdet återvinning under fem veckor.
- Jag har haft koll på att ESEM söker sommarjobbare, jag har också sökt någon gång tidigare. Men just i år hade jag för första gången körkort, så när det öppnades upp en plats på avdelningen transport hushåll fick jag ett erbjudande och tackade ja.

Oskar pluggar annars på högskola men ville passa på att tjäna pengar under sommaren. Jobbet på transport hushåll skulle inte bara innebära att han fick chansen att lära sig mer om verksamheten och vikten av korrekt avfallssortering, utan också om staden han växte upp i.
- Jobbet gick bland annat ut på att åka ut till soprum och byta dekaler på sopkärl. Vi jobbade i par så jag hade alltid min kollega med mig, det var ett väldigt självständigt arbete där vi kunde hjälpas åt för att lösa de svårare uppgifterna. Under tiden fick jag insikt i hur viktigt det är att alla tar ansvar kring avfallssortering, men lärde mig också att hitta bättre i Eskilstuna, säger han med ett skratt.

Introduktion till arbetslivet

Emma Göhle, HR-koordinator, driver och ansvarar för rekryteringen till verksamhetens sommarjobb.
- Sommarjobb erbjuder ungdomar en fot in i arbetslivet, de sysselsätts samtidigt som de får chansen att tjäna egna pengar och viktiga erfarenheter inför framtida jobb.

Emma har utvecklat en digital introduktion till alla sommarjobbare som börjar inom ESEM. Tanken är att ungdomarna ska komma in i arbetslivet med rätt förutsättningar, med bra koll på vad de har för rättigheter men också vad som förväntas av dem.
- Alla våra sommarjobbare går en introduktion som anpassats till dem. De får bland annat lära sig vad kollektivavtal innebär, om lön och semesterersättning och säkerhet i arbetet. Det är fantastiskt att kunna erbjuda ungdomar en trygg väg in i en viktig bransch.

Tips till dig som ska söka sommarjobb

Innan du skickar in din sommarjobbansökan behöver du förbereda ett CV och personligt brev. Det är där du beskriver vem du är och vad du eventuellt har jobbat med tidigare. Inkludera gärna om du håller på med någon hobby eller sport. Emma Göhle tipsar också om att våga spela in en presentationsvideo till din ansökan.

Ansökningsperioden för sommarjobb 2024 öppnar i januari, klicka här för att komma till ansökningssidan.

Bild på solrosor i motljus

In bakom kulisserna med stadens hjältar

Möt fler medarbetare som får vardagen att fungera för invånarna och företagen i Eskilstuna och Strängnäs. 

Simon och Simon fick fast anställning efter praktik

Simon Szakal fick fast anställning som projektör efter sin praktik. Fyra år senare är han handledare till Simon Österholm, som nyligen gick från att vara praktikant till fast anställd projektör.

"Esem ger mig den bästa starten i arbetslivet"

Emma Göhle, tidigare studentmedarbetare, som nu efter sin examen fått fast anställning på Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö.

Freddie utmanar sig själv dagligen

Från 150-projektet till fastanställd. I år har Freddie Allert arbetat som driftoperatör vid den optiska färgsorteringen i sex år.
Maria Styrlander med en medarbetare i bakgrunden på en återvinningscentral.

Bli en vardagshjälte

För att våra två kommuner ska fungera i vardagen behövs just du med dina kunskaper och erfarenheter. Välkommen att vara en del av ett modernt bolag med schyssta och modiga kollegor.