Från hantverkare till upphandlare

- Jag började jobba som studentmedarbetare på ESEM 2021. Innan det var jag hantverkare och hade ingen tidigare erfarenhet av att jobba som upphandlare. Min chef såg att jag var väldigt driven, att jag hade en stark vilja att utvecklas och rätt attityd. Hon är som en mentor för alla oss på avdelningen och teamet uppskattar henne enormt. Så i juni 2022 fick jag en tillsvidareanställning och det är jag otroligt glad för, säger David.

”En arbetsdag innebär allt från att arbeta på kontoret till att åka ut till verksamheten och träffa våra interna kollegor eller våra externa leverantörer."

David Dawd, Upphandlare.

Nu är David en av ESEMs upphandlare och jobbar med offentlig upphandling.
– För att vi ska få köpa in produkter eller tjänster måste vi skriva ett avtal med en leverantör. Vi driver den processen och ser till att vi följer lagen om offentlig upphandling inom försörjningssektorn. En arbetsdag kan innebära allt från att arbeta självständigt och administrativt på kontoret till att åka ut till verksamheten och träffa våra interna kollegor eller våra externa leverantörer. Det blir mycket kontakt med människor både inom bolaget och externt, så det krävs att man är social och tycker om att träffa folk om man ska jobba som upphandlare.

När David får frågan om vad som är det bästa med hans jobb svarar han utan att tveka.
– Mina kollegor på avdelningen. De ger mig en fantastisk energi när jag kommer till jobbet på morgonen. Det gör mig lycklig att komma hit. Jag har alltid ett stort leende på läpparna och vi skämtar mycket. När jag går in i ett möte har jag ett affärsmässigt förhållningssätt både till medarbetare och leverantörer, men sen är det tillbaka till det roliga. Det är den perfekta kombinationen för mig.

Fakta: Offentlig upphandling

Process som offentliga organisationer använder för att göra inköp.

  • Det finns strikta regler som offentliga organisationer måste följa för att få göra ett inköp. De kan till exempel inte vända sig direkt till en tidigare leverantör eller någon de hört bra saker om.
  • Offentliga upphandlingar ser till att organisationer inom offentlig sektor öppnar upp sina inköp för konkurrens. Det är viktigt för att företag inom EU ska kunna göra affärer med offentlig sektor på lika villkor, och för att se till att skattemedel används så effektivt som möjligt.
  • Vid större och dyrare upphandlingar har offentliga organisationer en skyldighet att annonsera om upphandlingen. Det ger allmänheten en större insyn i hur deras skattemedel används och det blir lättare att kontrollera att inköpen görs på affärsmässiga grunder.

In bakom kulisserna med stadens hjältar

Möt fler medarbetare som får vardagen att fungera för invånarna och företagen i Eskilstuna och Strängnäs. 

Katarina vill ge kunden det där lilla extra

Katarina möter och hjälper våra kunder och medarbetare dagligen i hennes roll som kundkommunikatör.

Pagge bidrar till en uppkopplad vardag

Sen 2003 har Pagge arbetat som fibertekniker och förutom att ge invånarna en uppkopplad vardag uppskattar han den goda stämningen inom ESEM som är viktig för trivseln.

Pontus får det bästa av två världar

Pontus Netzell är industridoktoranden som har ena foten inom Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö – och andra foten på Mälardalens Universitet.
Zaid Al-baghdady.

Bli en vardagshjälte

För att våra två kommuner ska fungera i vardagen behövs just du med dina kunskaper och erfarenheter. Välkommen att vara en del av ett modernt bolag med schyssta och modiga kollegor.