Johan jobbar för att du inte ska drabbas av strömavbrott

Johan Törnberg_1920x1000.jpg

Vill du ha ett utmanande yrke med goda villkor och spännande arbetsuppgifter? Då kan elnätsbranschen vara något för dig.
– Jag trivs med friheten och att vara till nytta för samhället, säger Johan Törnberg som arbetar som eldistributionstekniker.
Elnätsingenjör, eldistributions-tekniker, driftchef, driftledare… Inom elnätsbranschen finns flera olika roller där det gäller att vara en klurig problemlösare. Du som väljer att utbilda dig inom området har dessutom mycket goda möjligheter att få jobb.

Vi träffar Johan Törnberg och hans kollega Mattias Hellström, båda eldistributionstekniker, i en hage vid Kolunda utanför Eskilstuna. En traktor brummar i bakgrunden och det är snödis i luften. På den bruna trämasten framför oss är en skylt med texten ”Högspänning vidrör ej” placerad. 10 000 volt går genom ledningarna.

Efter obligatorisk riskanalys – säkerheten står alltid i fokus vid elnätsarbete – tar Johan på sig klättersele samt ett par röda stolpskor och klättrar upp i masten. Kvar nere på marken står Mattias, redo att langa upp de verktyg som behövs för förmiddagens arbetsuppgifter.
– Den gamla frånskiljaren, det vill säga den mekaniska kopplaren som gör att vi kan öppna och stänga en elledning, behövde bytas ut och den nya var för kort. Nu är vår uppgift att förlänga den, säger Johan samtidigt som han sitter uppflugen mot masten.

Det är en helt vanlig dag på jobbet som eldistributionstekniker. Fast vanlig är faktiskt fel ord – både Johan och Mattias gillar skarpt att arbetsdagarna är så varierade.
– Ena dagen löser vi snabba problem som här, nästa dag påbörjar vi ett längre projekt som nyanslutningar av villor. Men allra roligast är det när man kan hjälpa kunder som fått strömavbrott och ser hur lättade och glada de blir när felet är åtgärdat. De dagarna är man uppskattad och får agera räddare i nöden. Jag vet ju själv hur viktigt det är att ha el hemma för att livet ska fungera, säger Johan.
Mattias langar upp en såg till Johan som smidigt ser till att frånskiljaren passar bättre. Efter några tag med borrmaskinen är uppdraget på masten slutfört. Johan klättrar ner.

Nästa anhalt: Gränsgatan i centrala Eskilstuna, där en kabel behöver felsökas. Väl framme gör Mattias en ny riskanalys och ringer driftcentralen för att meddela att de är på plats och redo att påbörja arbetet. För att hitta felet krävs lite detektivarbete, när det är gjort kan kabeln grävas fram och lagas. Johan och Mattias ser nöjda ut. – Det är kul att se resultatet av sitt arbete direkt. Vill man jobba med kroppen och vara mycket utomhus är det här yrket perfekt. Och vill man vidare – ja då kan man skifta till projektledning eller planering. Eller plugga till elingenjör. Då har man verkligen hela bilden av elnätet sedan, säger Johan.
– Det här är en bra arbetsplats. Många stannar länge eftersom det finns goda chanser att vidareutvecklas, både i sin roll och inom organisationen, säger Mattias.