Hästbajs som bränsle - Pernilla och Therese har gjort ex-jobb om hållbar värme

Pernilla Brandt_Therese Löving_ 1920x1000.jpg

Kan travhästarna i Sundbyholm utanför Eskilstuna göra en insats för miljön – bara genom att bajsa?
Det är en av de frågor som Pernilla Brandt och Therese Löving undersökt under vårterminen. Pernilla och Therese är studenter på civilingenjörsprogrammet inom energisystem på Mälardalens Högskola i Västerås. När det var dags att göra examensjobb skickade de ut sin idé till flera energibolag.

– Att vi hamnade här på ESEM var en lyckträff. Vi ville skapa ett mikronätverk där turbinerna drivs med biogas. När vi drog vår pitch nappade Lotta Lejdberg, som är driftchef inom Energi, berättar Therese.
     ESEM äger produktions-anläggningen som försörjer Sundbyholms travbana med värme.
– Vi såg direkt möjligheter att genomföra vårt ex-jobb här. Att värma upp en större fastighet med en mindre värmekälla och elda med en restprodukt för att producera värme – det är verkligen att jobba med hållbarhet, säger Pernilla.
     Duon har tillbringat stora delar av vårterminen på kontoret intill kraftvärmeverket i Eskilstuna. De har räknat och analyserat system.
– Men framför allt har vi haft kul! ESEM är en jättetrevlig arbetsplats. Vi har trivts från dag ett och fått massor av hjälp från vår handledare Lotta och övriga arbetskamrater, säger Therese. Hon har redan fått en fast tjänst som processingenjör inom ESEM.
– Det känns jättekul och spännande att jobba med så viktiga leveranser som man gör här. Alla behöver ju värme och el, säger Therese.