Linda ser till att lampan lyser när du trycker på knappen

Linda Gustafsson 1920x1000
Framtidsinriktat, roligt och utmanande. Så beskriver Linda Gustafsson sitt arbete som driftingenjör inom Elnät.


Hur kommer det sig att du jobbar inom Elnät?
– Jag läste faktiskt omvårdnad på gymnasiet och jobbade som undersköterska i sex år efter det. Först på ortopedisk vårdavdelning, sedan på röntgenavdel­ning. Till slut kände jag att jag hade utvecklats så mycket jag kunde i min roll som undersköterska. I samma veva hörde jag om en bekant som pluggat en YH­utbildning till elkraftingenjör. Jag spetsade öronen eftersom jag alltid haft ett teknikintresse – och var sugen på en utmaning. Slutsatsen blev: ”Jag kan inget om el, så varför inte testa? Jag kör!”.
    Under utbildningen fick jag praktikplats inom elnät på Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö. Jag trivdes jättebra från dag ett. Efter praktikperioden fick jag ett sommarvikariat – och på den vägen är det. Nu har jag jobbat på driftavdelningen sedan april 2016. Bran­schen känns helt rätt, vi människor kommer alltid att behöva el i en eller annan form. Och utvecklingen står aldrig still.

Vilka arbetsuppgifter har du?
– Jag arbetar främst med planering av omkopplingar i elnätet så att underhålls­ och investeringsarbeten kan utföras på ett säkert sätt för våra tekniker, men även med hänsyn till våra kunder. Ett annat exempel på spännande arbetsuppgifter är att göra risk­ och sårbarhetsanalyser av elnätet. Dessutom har jag hand om säkerhetsarbetet kring våra anläggningar inom elnät. Hotbilden mot den kritiska infrastrukturen i vårt samhälle, såsom elförsörjningen, har ökat. I och med det ställs allt högre krav på oss som nätbolag. Detta är förstås ett otroligt viktigt jobb – och det känns bra att jobba med samhällsnytta. Det gjorde jag även som undersköterska, men på ett helt annat sätt.

Hur är det att jobba på Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö?
– Toppen! Här finns goda utvecklingsmöjligheter, vilket gör att jag kan se mig själv stanna i många år framöver. Jag drivs av utmaningar – det är en boost för självförtroendet att klara något man aldrig testat förut. Samtidigt som jag får möjlighet att utvecklas i min roll känner jag trygghet. Jag är ju relativt ny i yrket och då är det viktigt att kunna rådgöra med mer erfarna kollegor. Så är det verkligen på vår avdelning. Dessutom har jag fantastiskt stöd från min chef.