Sofie ser till att du får varmt hemma hos dig

Sofie-Castenvall_1920x1000.jpg
När Sofie gick sin yrkesutbildning till drifttekniker, kraft och värme, tänkte hon att det var bra med ett efterfrågat jobb. Men att det skulle vara så roligt hade hon inte trott. Idag känner hon att hon har ett väldigt omväxlande arbete och att hon hamnat helt rätt. Hon är nöjd, både rent yrkesmässigt och med sin arbetsplats.

– Att jobba med värmeanläggningar är verkligen roligare än vad jag först trodde. Det är inte bara att få jobba med teknik som gör det roligt, utan det att jag vet att det gör skillnad hemma hos alla invånare som har fjärrvärme. Och det har ju de flesta i kommunen, säger Sofie Castenvall, en av våra drifttekniker.

Arbete som varken syns eller hörs
– Egentligen har vi gjort vårt jobb bäst när ingen märker av det. Fjärrvärme syns inte och hörs ju inte heller. Men det märks när den inte fungerar.
Så, det är viktigt att vi ligger steget före. När vi har tänt upp eller stoppat pannor som gått fel, så ska kunderna ändå inte ha märkt det. När jag är ute och ronderar, och felsöker, kan jag ibland hitta något som inte stämmer. Vårt jobb är ju att ligga steget före och har kontroll på alla anläggningar. Man måste ge dem lite extra kärlek då och då.

Spikrakt skolan-arbetsplatsen
– Under min utbildning var vi här med klassen på studiebesök. Redan då kändes det som ett bra och positivt ställe att jobba på. Så när jag sedan fick höra att det fanns en tjänst ledig sökte jag direkt. Och det ångrar jag inte. Det känns bra med ett företag som bryr sig om miljön. Och att jag i mitt jobb får förtroende. ”Det där fixar du” säger de som jobbat längre än jag. Och då gör jag det, säger Sofie lugnt.

Hur känns det att jobba inom ett kommunägt bolag?
– Haha, kul att du frågar. Det var många som undrade när jag tog jobbet. Men här känns det verkligen roligt att gå till jobbet. Jag blev väldigt väl mottagen och de månar verkligen om mig. Sen är jobbet omväxlande och jag både får och tar ansvar. Kommer jag med idéer och vill prova nya saker så är det helt klart högt i tak.