Linus ser till att din elmätare fungerar

Linus_0014 1920x1000NY.jpg
– Det är en speciell känsla, det där med att mitt jobb är så betydelsefullt. För vi som jobbar med el på det här företaget ser till att vardagen fungerar hemma hos dig, säger Linus Mets, elektriker på Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö.


 
– Att vara elektriker är roligt och varierande. Man ska gilla att jobba med händerna, vara beredd på att jobba både självständigt och i team och man ska vara noggrann. Jobbet handlar ofta om felsökning, och då blir det lite av ett detektivarbete, förklarar Linus, och visar en sladdhärva i det mätarskåp som han för tillfället arbetar med.

Säkerheten är prio 1
– Samtidigt är det mer än viktigt att vara försiktig, att följa alla skyddsföreskrifter och att aldrig någonsin slarva med säkerheten. Inte bara för min egen skull utan även för kundernas säkerhet, understryker han. I Sverige sätter vi säkerhet som absolut högsta prioritet. Och det resulterar också i att vi har färre strömavbrott här än i många andra länder.

Flexibelt arbete med frihet under ansvar
– Jag bestämde mig redan tidigt för vad jag ville jobba med och valde ellinjen på gymnasiet. Det har jag aldrig ångrat, berättar han.
– Jag kände redan då att jag inte gillade att sitta still på en kontorsstol utan ville jobba praktiskt. Jag är glad att jag valde elutbildning redan där, berättar han. Det gjorde att jag snabbt kunde komma igång på arbetsmarknaden. I utbildningen ingick även praktisk lärlingstid för att få behörighet.
– Eftersom jag nu jobbar på mätaravdelningen, så innebär det att jag främst byter elmätare. Men i arbetet ingår också ombyggnationer, reparationer och installationer. Det gör det varierande och att jag får själv ta ansvar för mindre projekt. Skulle jag stöta på problem känner jag mig ändå trygg, för jag vet att jag kan bolla med någon av mina arbetskramrater. Vi hjälps alltid åt.

Vad är det bästa med jobbet?
– På den här arbetsplatsen känner jag att jag får möjlighet att växa som människa. Det är ett företag som värnar om oss som jobbar här, som verkligen vill att vi ska må bra. Det känns också bra att jag kan vara med och påverka utvecklingen på företaget. De litar på oss och att vi gör vårt bästa, och då gör vi självklart alltid det.
– När jag hör folk gnälla på sitt jobb tipsar jag om att börja jobba här. Då kommer de må bättre och till och med börja längta till måndagarna.
– Sedan finns det all möjlighet att utvecklas inom mitt nuvarande arbete. Skulle jag dessutom vilja byta jobb inom företaget, så kan det också vara möjligt. Det är en fördel med att vi jobbar inom så många olika områden.