Erica och Petra kör företagets avfall

Petra och Erica 1920x1000.jpg
Två olika vägar till yrket men med ett gemensamt intresse för bilar delar nu Erica Andersson och Petra Karlsson erfarenheterna av att vara två uppskattade kollegor på en, än så länge, mansdominerad arbetsplats. Återvinningscentralen Kvitten är utgångspunkten när de ger sig ut på olika uppdrag.


Vad innebär jobbet som lastbilschaufför?
– I stort sett är arbetet detsamma för oss båda, vi kör lastbil och andra fordon som behövs för att forsla allt från ris när kommunens träd beskärs till sten och lera när någon plats ska schaktas ut. Men jag kör en hel rad olika fordon som frontlastare, kranbil, schaktbil, lyftdumper och sopbil och ska också hjälpa till med snöröjningen i vinter, berättar Petra.

Vad fick dig att välja det här jobbet?
– För min del är det nog att jag alltid varit intresserad av bilar och att meka. När jag kan kombinera mitt fritidsintresse med jobbet känns det kul. Och att man får visa att bara för att man inte har lika mycket muskler betyder det inte att man inte kan, även om det ibland är fysiskt tungt, säger Erica med ett leende.
Både Erica och Petra säger att även om de visserligen inte är lika muskelstarka som killar så går det mesta att lösa om man använder hjärnan.
– Ja, jag har ända sen 15-årsåldern vetat att jag vill köra lastbil. Jag ville ha ett jobb som inte är stillasittande, och det är verkligen inte det här, fyller Petra i.

Vad är det bästa med jobbet?
– Att det är så varierande, säger båda två i munnen på varandra.
– Det är fart och rusch på jobbet. Det är också kul att träffa folk när jag åker runt på olika uppdrag ute i kommunen och det känns roligt att få så mycket uppskattning. Sedan gillar jag att få jobba med kroppen, förklarar Petra glatt.
– Ja, och lika kul är det här internt på arbetsplatsen också, jag tror alla gillar att det kommit in ytterligare två tjejer, inflikar Erica.

Vad gjorde att du sökte jobb på Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö?
– För min del handlar det om att känna att jag gör nytta i ett större sammanhang och att arbeta under ordnade förhållanden. Det känns också att arbetsgivaren bryr sig om mig som individ, svarar Erica nöjt.
– Det är roligt med en större arbetsplats och som dessutom har gott rykte som arbetsgivare. Här händer det hela tiden olika saker så uppdragen varierar. Dessutom finns också utrymme för mig att lära mig nya saker och utvecklas, fortsätter Petra och ser lika nöjd ut.