”Livet på vägarna är ett liv i frihet”

Håkan Lindqvist har kört slambil i 40 år. För honom är det en frihet att få spendera dagarna ute på vägarna. Samtidigt ger arbetet hos oss honom en stabil och trygg arbetstillvaro. ”Jag har det så jäkla bra,” säger han med ett skratt

"Eftersom jag har varit med så länge har jag fått komma med idéer när det byggs nya bilar. Det är kul att man faktiskt får vara med och påverka."

Håkan Lindqvist, slambilsförare inom Återvinning. 

Håkan har kört slambil i så gott som hela sitt yrkesliv.
– Jag var instängd på ett lager i tre år innan jag började köra lastbil. Att få vara ute på vägarna passade mig mycket bättre. Jag började jobba på Eskilstuna Energi och Miljö 1992. Så jag har varit med länge och jag lär bli kvar tills jag går i pension. Jag har fyllt 62 nu. Det blir inte så mycket kroppsligt arbete längre, men jag kommer att jobba på så länge jag mår bra, säger Håkan.

Håkans huvuduppgift är att köra slurry.
– Slurry är matrester som har samlats in på Lilla Nyby och malts ner till en sörja. Jag kör slurryn till anläggningar där det finns rötkamrar som omvandlar den till biogas. Jag kör två lass om dagen. Slambilen behöver spolas ur mellan varven också, så just nu hinner jag inte göra så mycket annat.
Att köra slambil innebär att Håkan spenderar större delen av sina arbetsdagar för sig själv ute på vägarna, och det trivs han bra med.
– Jag är lite av en ensamvarg, det måste man vara för att trivas med det här. Jag gillar friheten i det. Och så gillar jag kommunikationen med dem jag kör åt, de är att bra gäng att jobba med. Det känns tryggt att jobba på ESEM. Med den sorts arbete jag har vet jag alltid vad jag ska göra i morgon, och oftast även nästa vecka.

Utrymme för utveckling

Alla år som slambilsförare har gett Håkan mycket erfarenhet.
– Eftersom jag har varit med så länge har jag fått komma med idéer när det byggs nya bilar. Det är kul att man faktiskt får vara med och påverka. ESEM utvecklas hela tiden och anpassar sig när det behövs något nytt. Det är alltid något på gång, så man blir inte fast i samma gamla arbetsuppgifter hela tiden. Då kan man stanna hos en arbetsgivare länge och ändå få prova på nya saker

Vad är slurry?

Slurry tillverkas av matavfall. Här är några exempel på saker som räknas som matavfall:

  • Fruktskal
  • Fiskrens
  • Kaffesump (även kaffefilter),
  • Köttrester
  • Grönsaksblast
  • Godis
  • Bröd
  • Sås, matfett och frityrolja (stora mängder upp till 1,5 l förpackas i plastflaska).

In bakom kulisserna med stadens hjältar

Möt fler medarbetare som får vardagen att fungera för invånarna och företagen i Eskilstuna och Strängnäs. 

"Esem ger mig den bästa starten i arbetslivet"

Emma Göhle, tidigare studentmedarbetare, som nu efter sin examen fått fast anställning på Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö.

Therese bygger framtidens värmesystem

Examensjobbet ledde till en fast anställning. Nu arbetar Therese med att förse Eskilstuna och Strängnäs med fjärrvärme och bidra i arbetet med att bygga framtidens värmesystem.

Johan ser till att elnätet fungerar

Elnätet är ett av samhällets viktigaste byggstenar. Tillsammans med sina kollegor ser Johan till att det fungerar.
Ulrika Thorén med medarbetarna Emil Fritzell och Tony Roos i bakgrunden.

Bli en vardagshjälte

För att våra två kommuner ska fungera i vardagen behövs just du med dina kunskaper och erfarenheter. Välkommen att vara en del av ett modernt bolag med schyssta och modiga kollegor.