Som återvinningsarbetare hjälper Lotta invånarna att sortera rätt

– Vi kan alla dra vårt strå till stacken, bara genom att sortera rätt. Det är faktiskt lyxigt, att vi bor i ett land som kommit såhär långt med återvinningen, säger Lotta Berglund, återvinningsarbetare farligt avfall.

Bild på Lotta Berglund

”Invånarna vill sortera rätt”

 

Lotta Berglund, återvinningsarbetare farligt avfall

För bara några decennier sedan kastades skräp på soptippen. Där dumpades allt i en stor hög. Sedan grävdes soporna ned eller gick till förbränning. Men utvecklingen har gått framåt. Nu vet vi att det som kallades sopor i själva verket är material som kan tas tillvara och få nytt liv genom återvinning.

Säkerställer sorteringen av farligt avfall

Lotta möter dagligen kunder som ska lämna saker på någon av återvinningscentralerna i Eskilstuna och Strängnäs kommun.

– Många har frågor om hur olika saker ska sorteras. De allra flesta är måna om att göra rätt och ber om hjälp av oss som jobbar ”på rampen”, vilket är toppen. Vi finns där för att guida rätt.

Förutom att hjälpa kunder på plats, stöttar Lotta sina kollegor när de kör fast med sorteringen. Det innebär att hon säkerställer att farligt avfall sorteras rätt. Hon besöker även företagskunder för att hjälpa dem med sortering av farligt avfall.

Varierande arbetsuppgifter för arbetet roligt

Lotta har jobbat inom Eskilstuna Energi och Miljö samt Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö sedan 1999. Hon började som datatekniker på IT-avdelningen och har under årens lopp haft möjlighet att testa olika roller inom IT – och nu inom återvinning.

– Det har varit ett lätt val att stanna kvar här, det är både roligt och utvecklande. Eftersom det hela tiden har skett förändringar som inneburit nya arbetsuppgifter så har det aldrig blivit tråkigt. Som anställd har jag alltid fått vara delaktig i förändringarna och haft bra dialog med cheferna. Men viktigast av allt? Det är mina trevliga kollegor, säger Lotta.

Farligt avfall

Farligt avfall kräver skyddsutrustning
Det som inte är bra för hälsan och miljön. Personal som hanterar farligt avfall bär skyddsutrustning som förkläde, skyddsglasögon och engångshandskar. Ibland behövs även skyddsmask.

Farligt avfall lämnas till Miljöboden
Farligt avfall från hushåll lämnas till Miljöboden på återvinningscentralen. Exempel på farligt avfall är lacknafta, bensin, diesel, spillolja, färg, tapetklister, lim, småbatterier, bilbatterier, sprayflaskor (aerosoler), oljefilter, glykol, spolarvätska, rengöringsmedel, bekämpningsmedel, ljuskällor och elektronik.

Det här gäller för detaljhandelsförpackningar
Vi tar emot detaljhandelsförpackningar, alltså sådant som du som privatperson
kan köpa i detaljhandeln. Max 20 kilo per förpackning. Max 50 kilo per person och tillfälle. Större förpackningar eller mängder tar vi emot mot en kostnad.

Bild på Lotta Berglund i Miljöboden

In bakom kulisserna med stadens hjältar

Möt fler medarbetare som får vardagen att fungera för invånarna och företagen i Eskilstuna och Strängnäs. 

Maria älskar sitt jobb som driftekniker

Sommarjobbet inom ESEM gav mersmak och när en tjänst som drifttekniker inom vatten och avlopp blev ledig sökte Maria den. Det har hon inte ångrat.

Therese bygger framtidens värmesystem

Examensjobbet ledde till en fast anställning. Nu arbetar Therese med att förse Eskilstuna och Strängnäs med fjärrvärme och bidra i arbetet med att bygga framtidens värmesystem.

Jonas producerar drickvatten

Ett vattenverk måste fungera dygnet runt, årets alla dagar. En av dem som säkerställer detta är Jonas Lindberg, arbetsledare inom produktion på Vatten och avlopp.
Arnol Palacio Abrell med medarbetare i bakgrunden.

Bli en vardagshjälte

För att våra två kommuner ska fungera i vardagen behövs just du med dina kunskaper och erfarenheter. Välkommen att vara en del av ett modernt bolag med schyssta och modiga kollegor.